folkesbrev

folkesbrev

Folkes EU-brev 33

Folkes EU brevPosted by Folke Schimanski Sun, May 17, 2009 17:05:31

Folkes EU-brev 33

090517

Krisen slår hårdare mot eurozonen än övriga EU-länder

EU tappade rekordartat i ekonomisk tillväxt under första kvartalet 2009 enligt EU:s eget statistikkontor Eurostat. EU:s BNP gick ner hela 2.5 procent jämfört med kvartalet innan. Faktum klarade sig USA bättre med en tillbakagång på 1.6 procent.

Värst var tappet inom eurozonen som låg på 4.6 procent gentemot 4.4 procent i de övriga EU-medlemsstaterna.

EU:s tröga byråkrati fördröjer avskaffandet av ”mördarrist”

Hallandsfiskarna rasar mot Fiskeriverket, som för ett antal år sen tog fram en sorts trål med ett galler som skulle rädda torsken. Fångstredskapet är så konstruerat att torsken kan slinka igenom men inte plattfisken som är en viktig inkomstkälla för västkustfiskarna. När plattfisken tagit sig igenom risten har de svårt att ta sig ut på grund av sin form bland annat genom att trålen är fyrkantigt maskad, rapporterar SVT:s Landet runt.

Men det är inte så lätt att bli av med vad Hallandsfiskarna kallar ”mördarristen”. Den måste passera EU:s byråkrati kvarnar som mal långsamt, vilket kan ta två till tre år.

Hade inte EU varit och vi hade löst problemet själva, skulle alltså frågan om ”mördarristen” ha kunnat hanteras mycket snabbare.

Riksdagen kan tvinga fram skattehöjning av EU-parlamentarikerna

Riksdagen tänker tvinga regeringen att försöka ta ut högre svensk skatt av EU-parlamentarikerna. Man är beredd att ändra i lagtext, så att de delar av parlamentarikernas kostnadsersättningar som inte motsvaras av verkliga kostnader beskattas.

Men det råder delade meningar om detta är juridiskt möjligt. En EU-stadga som förra socialdemokratiska regeringen skrivit under sägs lägga hinder i vägen!

Dödsdömda satsningar med EU-pengar vanliga

Runtom i Sverige sitter tjänstepersoner i kommuner och landsting, på högskolor och organisationer och funderar bäst på hur man kan hämta in EU-pengar, skriver DN. Under programperio2007-2013 har det avsatts nära 25 miljarder för svenska fakturor: tio miljarder ska gå till projekt där minst ett annat land är inblandat, drygt åtta ska gå till regional utveckling och mer än sex miljarder delas ut till aktiviteter som kan klassas som sociala eller arbetslivsinriktade.

Däribland finns det märkliga exempel. Blekinge har just skickat in en ansökan till Tillväxtverket (jaså finns det också ett sådant?) för att få 7,5 miljoner för att skapa Blekinge Health Arena (det måste ju heta något på engelska för att låta något!).

70 jobb hoppas man att projektet ska ge. Blekinge Tekniska Högskola ska gå in med 2,4 miljoner, idrottens studieförbund SISU med 700 000 kronor och Region Blekinge med en miljon. Karlskrona kommun ska skjuta till resten av de helsvenska pengarna som ska uppgå till 12,5 miljoner totalt.

Tanken med projektet är att skapa en ”hälsotestarena”. Sådana saknas ingalunda i Sverige. Att en anläggning i Karlskrona skulle bli den turistmagnet som man hoppas är föga troligt, menar DN.

Tidningen tillägger att det finns legio exempel på dödsdömda projekt som bygger på EU-bidrag. I värmländska Ekshärad byggde man med dessa bidrag Rovdjurscentret The Big Four. Notan slutade på 33,7 miljoner. Men besökarna uteblev, och centret fick packa ihop efter några år.

Skidtunneln i Torsby gick loss på 60 miljoner, men i förfjol blev det en förlust på 1,7 miljoner, då man gjort en glädjekalkyl vad gäller förväntat antal besökare.

Planetariet i Mulleriket på Risön, Sollefteå, hade kostat 25 miljoner (varav EU satsade 8,8) när det invigdes 2000. Fem år senare såldes det för 1,7 miljoner till privata ägare…

Det är inrättningarna som kallas strukturfondspartnerskap (pust) för Sveriges åtta NUTS II, geografiska regioner på EU-språk, som säger ja/nej till projekt av det här slaget.

Det är inte bara så att EU-pengar satsas på stolliga projekt utan att också svenska skattemedel dras in i bilden. Dessutom leder EU-ansökeriet uppenbarligen till en snedvridning av hur offentliga medel inriktas.

Svag krona ger Skånes turistnäring guldläge

Flexibel kronvaluta ”är guld värd” för den skånska turistnäringen, skriver Helsingborgs Dagblad. Dels väljer fler svenskar än vanligt att semestra hemma. Dels hoppas turistnäringen på att massor av utländska turister reser till Sverige för att semestra och shoppa.

I fjol besökte cirka 13 miljoner turister Skåne. I år tror man på ännu fler turister, bland dem danskar förstås. Även svenska företag föredrar nu att lägga konferenser och möten på hemmaplan på grund av den ekonomiska krisen. Dessutom är det så att både den amerikanska dollarn, euron och den danska kronan är stark och det stimulerar resor till Sverige.

Var femte utländsk turist kommer från Tyskland och var sjätte från Danmark, och i sommar blir det säkert fler.

Danskarna säger åter nej till euron

En ny enkät visar att 45,2 procent av danskarna vill bevara kronan, medan 43,7 procent vill rösta ja till euron, visar en undersökning utförd för Morgenavisen Jyllands-Posten.

Därmed har läget ändrats under de senaste månaderna. I januari ville nämligen 49,5 procent rösta ja och 44,6 procent rösta nej. En annan mätning visar att 55 procent av 18–29-åringarna är mot euron.

Danmarks nye statsminister Lars Lökke Rasmussen meddelade till EU-kommissionen i onsdags, att danskarna ska folkomrösta om euron under innevarande valperiod. Men efter att den nedslående enkäten publicerades backade Rasmussen och sade att några förutsättningar ”ska vara på plats” före ett euro-referendum: att Lissabonfördraget antagits, att det finns en stark parlamentarisk uppbackning och att situationen i Folketinget är avklarad och det är den inte nu, säger Rasmussen.

Skånska Dagbladet tror på oväntat valresultat

I en ledarkommentar menar Skånska Dagbladet (C) att med ”ett lågt valdeltagande och många missnöjesröster är risken stor för överraskningar på valdagen”, och den hänvisar till ”Junilistans raketväg senast”.

Trots det verkar de etablerade partierna inte ta valet riktigt på allvar, skriver Skånskan. Det är inte förrän det blir val, som EU:s politik börjar belysas och debatt förs, skriver tidningen, som tycker det är märkligt att EU-parlamentet måste slå på trumman för valet med sina blå affischer på busshållplatser och annonspelare. ”Någon matnyttig information om de politiska skiljelinjer som är heta i parlamentet eller vilka stora frågor som kommer att behandlas de närmaste åren ges inte i kampanjen.”

Dessutom bygger EU-parlamentets beslut på kompromisser, vilket gör att flertalet ledamöter röstar likadant i väldigt många omröstningar, skriver SkD, vilket inte precis ökar väljarnas engagemang.

Opinionsundersökningarna förvirrar

Som vanligt är de talrika opinionsundersökningarna motsägande – vad gäller småpartierna Junilistan och Piratpartiet får man helt olika bud. JL ligger under två procent i en enkät men över två i en annan, Piratpartiet skulle inte komma in i Europaparlamentet enligt en undersökning men få två mandat i en annan. Och här handlar det alltså om de allra senaste pejlingarna.

I en krönika i Helsingborgs Dagblad idag sammanfattar Matilda Sommelius läget. Hon skrivet att enligt valforskarna är opinionsinstituten sämre på att mäta Europaval än riksdagsval. Det låga valdeltagandet spelar också roll och det visar sig att några av väljarna bestämmer parti sent. 42 till 44 procent uppger att de bestämmer sig sista veckan jämfört med 33 till 36 procent vid riksdagsval.

Som bekant blev Junilistans 14,4 procent 2004 en skräll. Förklaringen var att 69 procent av Junilistans väljare bestämmer sig sista veckan och då hade instituten slutat att mäta, skriver valforskaren Henrik Oscarsson i sin blogg.

En ny ingrediens är vem instituten frågar. De ringer fasta telefoner medan allt fler, särskilt unga, bara använder mobiltelefon. Det kan enligt Piratpartiet ge en snedvridning av materialet.

Opinionsundersökningar kan också påverka väljarna. Ska man då förbjuda dem veckan före val? Enligt en undersökning av Göteborgs universitet var i fjol 39 procent av riksdagsledamöterna för ett sådant förslag.

Oklart vart Piratpartiet ska höra i EU-parlamentet

Piraterna riskerar att frysas ut i EU, skriver gratistidningen Metro. Piratpartisterna har ännu inte bestämt sig för vilken politisk grupp de ska tillhöra i Europaparlamentet. Valet står mellan den liberala gruppen ALDE och den Gröna gruppen.

Partiets strategi är att fokusera allt arbete på framtidsfrågor gällande internet. Stridsämnen som kan komma upp är handelsavtalet ACTA och frågan om avstängning av misstänkta illegala fildelare.

”Enfrågeparti” är den beteckning man ofta får höra om Piratpartiet. Och Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet, säger att om man lägger sin röst på Piratpartiet, ska man noga ta reda på var det står i andra frågor först. Det måste bekänna färg i en massa frågor, annars blir det inte trovärdigt som samarbetspartners. ”Junilistan hade lite av samma problem men det blir nog ännu svårare för Piratpartiet”, spår Blomgren.

Vid Europaforum i Hässleholm värjde sig dock Amelia Andersdotter, tvåa på Piratpartiets EU-kandidatlista, mot beteckningen enfrågeparti. Hon ser Piratpartiet som en viktig plattform för förändring, inte minst när det gäller att slå vakt om medborgarnas integritet. Många ungdomar ser kanske inte arbetsrätten som viktigaste frågan, säger Andersdotter enligt GP. De ser nya lagar som rör nätet som obegripliga regler, som ”begränsar möjligheterna i livet”.

8,7 procent av ungdomarna i åldern 18 till 29 år kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i EU-valet enligt senaste SIFO-undersökningen. Enligt en annan mätning som SvD redovisade i fredags är PP störst bland de unga med sina 14,9 procent. Det är en bra bit efter Socialdemokraterna men klart före Miljöpartiet och Moderaterna. Fast i högre åldrar viker väljarstödet brant till 2,1 procent för dem som är över 50 år.

Intressant är den starka mansdominansen inom PP, hela 9,8 procent av männen kan tänka sig att rösta för partiet medan bara 0,9 procent av kvinnorna är intresserade.

Hélène Goudin fick vända om

Junilistans EU-parlamentariker Hélène Goudin var på väg till Riga under torsdagen. Hon skulle närvara där i anslutning till en stor HBT-parad som skulle hållas kommande lördag. Men paraden blev som bekant inställd på grund av att ”man inte kan garantera säkerheten”.

”Det är skam att HBT-personer inte garanteras fullständiga möjligheter i alla EU-länder. Att detta händer i Europa gör mig väldigt besviken”, säger Goudin som är vice ordförande i EU-parlamentets grupp för HBT-frågor till tidningen Kuriren.

Norge står på sig om reklamationsfrist

EU:s nya direktiv kommer att leda till en kortare reklamationstid på varaktiga konsumtionsvaror som kylskåp, tvättmaskiner, playstation, mobiltelefoner och tv-apparater. Tiden skulle skäras ner till två år medan Norge har fem års och Sverige tre års reklamationstid på sådana varor.

I EES-landet Norge har Forbrukerrådet (motsvarar Konsumentinstitutet), KO, politiker i Stortinget och slutligen regeringen gått hårt in för att stötta norska konsumenter, lovordar E24.no. Även från andra länder har protester förmärkts.

Det gäller knappast det snälla skolbarnet Sverige, där vare sig KO, regering eller politiker i allmänhet kämpat särskilt hårt mot direktivet, som gör konsumenternas ställning sämre i vissa länder som just Sverige - i ”harmoniseringens ” heliga namn.

Nu ska hela direktivet gås igenom. En viktig kritik är att enskilda länder inte skulle ha möjlighet att erbjuda sina medborgare bättre rättigheter än EU.

Moderat och socialdemokrat gjorde bort sig

Johan Olson, EU-kandidat för Junilistan i Skåne, tog på en debatt på en privatskola i Helsingborg i veckan upp det egendomliga förhållandet att Christofer Fjellner (M), som drivit integritetsfrågor hårt, trots allt röstat för det omstridda Telekompaketet.

”Hur ska han och Moderaterna ha det egentligen?” frågade Olson den moderat dominerade elevskaran utan att förstås få något svar.

Men även en avgående socialdemokratisk EU-parlamentariker blamerade sig inför den ungdomliga publiken. Det var Jan Andersson som förklarade att han använder internet mer än alla andra i salongen. Knappast ett yttrande som gick hem hos auditoriet…

Junilistan har konsekvent röstat mot alla former av integritetskränkande förslag i parlamentet. Johan Olson är medlem och en av de kandidater som aktivt stöds av Nätverket Svart Måndag (www.nsm-sverige.se), som är stark motståndare till FRA, Ipred och andra påbud som hotar den enskilde integritet.

Folke Schimanski

  • Comments(0)//folkesbrev.junilistanskane.se/#post35